Sunday, December 29, 1985

Lawatan Kebudayaan ke Medan, Indonesia


Kumpulan Kesenian Perak di bawah naungan Y.A.B Dato' Seri Ramlie Ngah Talib, Menteri Besar Perak dalam lawatan muhibah dibawa melancong ke Medan, Indonesia pada 29 Disember 1985 hingga 2 Januari, 1986.  Lawatan kami adalah insentif menghargai penglibatan semasa pertabalan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.  Setiba di Medan, delegasi KSP bergambar dengan pakaian seragam di perkarangan Istana Maimun, warisan kesultanan Deli, Medan.


Senarai Delegasi:

Haji Shaari bin Lebai Awang
Ismail bin Shah Bodin
Mustapa Kamal bin Tajuddin 
Basnee bin Mat Ali
Fatimah bt Mohd Rashid
Isma Suria bt Shah Bodin

Mohd Ariffin bin Kader Mastan
Abd Hamid bin Abd Aziz
Zainuddin bin Haji Ibrahim
Mohd Fuad bin Jusoh
Mohd Tahir bin Nordin
Manjaya bin Mansor
Yussain bin Youno Yaman
Mohd Darwam bin Haji Wasidin
Abas @ Azhari bin Yahya
Manan Miah bin Wabullah
Bah Suri a/l Amin
Abd Khalid bin Mohd Shafie
Fauziah bt Mohd Said
Nazalina bt Jaafar
Haslina bt Mokhtar
Normadiah bt Abd Manaf
Jackquiline Berlina Hudson
Noraini bt Mohd Noor
Puteri Suriya bt Megat Khas
Azamah bt Kassim
Nurul zaiti bt Mohd Shafie
Jamaliah bt Din
Rosenah bt Shamsul Aman
Zaki Hishamuddin bin Mohd Salleh
Noraini bt Ariffin
Phan Yoan Ping
dan aku...

Lawatan meliputi bandar kota Medan, Parapat dan Danau Toba.  Makan tengah hari di Permatang Siantar.  Keesokan harinya ke Pulau Somasir, meninjau peninggalan sejarah kebesaran Kerajaan Batak Toba.  Kami juga pergi ke Ambarita, dan sempat bergambar beramai-ramai di Tomok.  Semalam di Brastagi. 
 
Lawatan ke Medan adalah pengalaman pertama kalinya aku menaiki pesawat ke luar negara. Berlepas dengan pesawat Garuda GA 933 dari Lapangan Terbang Bayan Lepas, Pulau Pinang ke destinasi Lapangan Terbang Polonia di Medan.

Monday, December 9, 1985

Majlis Santapan Pertabalan Sultan Azlan Shah

Majlis Pertabalan Sultan Perak, Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah telah diadakan pada 4 hingga 18 Disember 1985. Kumpulan Kebudayaan Negeri Perak telah membuat persembahan tarian kebudayaan pada Isnin 9 Disember 1985 di Dewan Santapan, Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Raptai penuh persembahan telah diadakan di Stadium Indera Mulia, Ipoh. Persembahan diringan oleh kumpulan pancaragam dari Tentera Darat. Nyanyian dipersembahkan oleh artis Mazuin Hamzah dari kupulan Quinary M, dan artis dari Sabah, Safar Ghaffar.  Gambar di atas adalah raptai tarian "Makan Sireh" sedang berlansung (Aku di bahagian depan sekali berpasangan dengan Nazalina Jaafar). Antara tarian lain termasuk tarian "Inang Selendang" dan tarian "Dabus".

Aku terlibat dengan dua persembahan kebudayaan pada malam itu.  Persembahan pertama "Silat Sembah Lela" sewaktu pembukaan majlis santapan.  Keduanya tarian "Makan Sireh" ketika majlis santapan berlansung di Balai Rong Seri, Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Dari kiri:
Mohd Fuad bin Jusoh
Zainuddin bin Haji Ibrahim
Manjaya bin Mansor
Jurulatih silat -
Abdul Hamid bin Abdul Aziz
Phan Yoan Ping
Aku di kanan sekali... 
Flag Counter