Friday, July 27, 2007

TPO 3rd General Assembly, Guangzhou

"The Tourism Promotion Organization 3rd Assembly" telah berlansung dari 27 hingga 31 Ogos 2007 di bandaraya metropolitan Guangzhou, China. Perhimpunan ini diwakili oleh Datuk-Datk Bandar dari negara sekitar Asia Pacific.  Aku selaku pegawai mengiring Datuk Bandar Ipoh, Dato Rafiai ke majlis tersebut.  Acara yang dijadualkan begitu padat. Semua seminar dan forum diadakan di Dong Fong Hotel, tempat kami menginap. Seraba-serbi berjalan dengan teratur.
 


Bahang Olympic 2008 dapat dirasakan di merata-rata tempat, terutama di kiosk Coca Cola yang mempromosikan barangan cenderamata seperti maskot Olympic Beijing - Bei Bei, Jing Jing, Huan Huan, Ni Ni dan Ying Ying. Aku sempat menikmatai pelayaran bot 'Night Oriental Cruise di Pearl River, pelayaran bermula dari Tianzi Wharf hingga ke punghujung layaran di Sun Yat Sen University Square.  Sebelum berlepas pulang ke tanah air, aku mengambil kesempatan pada  esoknya melawat "Street History of Ming Dynasty" di tengah-tengah 'pedestrian walk' di bandaraya Guangzhou.  Tapak sejarah itu disediakan dalam ruang dalam tanah yang ditutup dengan cermin dan disertakan maklumat tentang sejarahnya.

Saturday, July 21, 2007

Pegawai Khas Datuk Bandar Ipoh


Aku dilantik bertugas untuk Datuk Bandar Ipoh semasa itu, Dato' Haji Rafiai di tingkat 10, Majlis Bandaraya Ipoh.  Disebabkan ketiadaan ruang lagi, aku disediakan tempat di ruang pintu masuk ke Pejabat Datuk Bandar.  Kerja yang aku membuat aku teruja apabila ditugaskan mengendali urusan korespondens dengan Tourism Scope yang berpengkalan di Busan, Korea.


Bidang kerjanya berkenaan pelancongan dengan Asia Pacific Tourism Promotion Organization (APTPO).  Sepanjang bertugas di tingkat 10, aku berpeluang mengiring Datuk Bandar menghadiri 'The 3rd TPO General Assembly' di Guangzhou, China pada tahun 2007 dan ke Nanning, China pada tahun 2009.

 Antara tugasan lain semasa di Guangzhou aku perlu mengendalikan urusan promosi bnadaraya Ipoh di ruang legar hotel terkemuka Dong Fang Hotel, Guangzhou,bersama rakan-rakan lain dari bandaraya-bandaraya ahli APTPO yang lain.  Maklumat berkenaan APTPO boleh dicapai disini. 
 
Flag Counter