Thursday, December 5, 2013

Bicara Karya Malim Ghozali Pk


Sesi Majlis Bicara Karya Penerima S.E.A Write Award 2013 - sdr Malim Ghozali Pk telah diadakan pada 5 Disember 2013 di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan, Ipoh.  Acara dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Kerajaan Negeri Perak dengan kerjasama Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk).

Sesi bicara karya dilansungkan dengan para kritikawan terdiri dari SN Prof. Emeritus Dr. Muhammad Haji Salleh, SN Dato' Dr. Mohd Anuar Haji Rethwan, Prof. Dr. Sohaimi Abdul Aziz, dan En. A. Rahim Abdullah. Hadirin diraikan dengan persembahan nyanyian sajak oleh sdr Malim Ghozali Pk.


 

Wednesday, December 4, 2013

Makam Datuk Shahbandar Hulu


Sekian lama aku hanya mengetahui tentang hubungan aku sebagai cucu kepada Datuk Shahbandar Hulu, Kuala Kangsar, namun aku belum berpeluang menziarah makamnya. Pada Rabu 4 Disember 2013 aku mengambil kesempatan mencarinya bersama emak di Makam DiRaja Bukit Chanda, Kuala Kangsar.Makamnya terletak di disebelah kiri dari pintu masuk menghala ke curam. Binaannya masih kukuh dan dijaga dengan rapi. Dua buah batu nisannya dibuat dari batu marmar.


Tertera di batu nisan - Al-Fatihah - Allahyarham Haji Abdul Hamid bin Haji Abdul Rahim (Kanda Ibrahim) Datuk Shahbandar Hulu kembalinya ke rahmatullah ta'ala pada hari Khamis jam 6.00 pagi 5 haribulan Muharram 1374 bersamaan 2 September 1954 umurnya 90 tahun.

 
Flag Counter