Saturday, December 6, 2014

Hescom 2014


Majlis makan malam Anugerah Hadiah eSastera.com, atau nama ringkasnya Hescom 2014 anjuran Persatuan Aktivis E-Sastera Malaysia telah diadakan di Dynasty Hotel, Kuala Lumpur pada Sabtu 6 Disember 2014. 

Malam itu aku menerima Anugerah Haiku Melayu Alam Siber dari pengasas eSastera, Prof. Ir. Irwan Abu Bakar bersama hadiah wang tunai.Hescom adalah satu-satunya acara penulis alam maya dari grup eSastera bertemu mesra setelah berkarya di sepanjang tahunnya. Perjumpaan kali ini mengumpulkan karyawan dari Singapura dan Indonesia. 


Di majlis itu, pertama kalinya aku berkesempatan bertemu dengan penulis muda dari Banten, Indonesia - Muhamad Rois Rinaldi.  

Thursday, December 4, 2014

Sayembara Penulisan ITBM-PENA-BH


Buat pertama kalinya aku menyertai Sayembara Penulisan ITBM-PENA-BH 2014 dengan penyertaan 50 buah karya dalam berbagai genre.  Jumlah penyertaan telah dinaikkan dari 30 buah karya kepada minima 45 buah karya. 

Aku memilih judul DIASPORA bagi sayembara ini yang membawa maksud penyebaran genre puisi yang terdapat di serata dunia, dan puisi-puisi asing ini dapat dinkimati penulisannya dalam bahasa Melayu.

Antara kategori puisi tradisional yang terhimpun adalah; Gurindam, Masnawi, Nazam, Pantun, Seloka, Syair, dan Talibun. 

Manakala kategori puisi moden pula merangkumi puisi a-la Jepun Haibun, Haiku, Senryu dan Tanka. Selainnya dari genre Madah, Monolog, Sajak, dan Soneta.
 
Flag Counter