Friday, May 29, 2015

Pertemuan Sasterawan Nusantara Ke 18


Aku menghadiri Pertemuan Sasteerawan Nusantara ke 18 di Gadong, Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam kali ini bersama adinda Dipinggiran. Acara beralnsung dari 80 hingga 31 Mei 2015, dan kami bersama perwakilan lain dari Malasyia ditempatkan di SEAMEO VocTech, Gadong. Tema pertemuan kali ini bertajuk "Ketahanan Nasional dan Keterampilan Sastera Nusantara: Muda Omar 'Ali Saifuddin Memperteguh Konsep Melayu Islam Beraja".  
Ramai pembentang kertas kerja dari Malaysia yang terlibat antaranya; Ybhg Prof Datuk Wira Dr Abdul Latiff, Tn Hamzah Hamdani, Dato' Dr Zurinah Hassan, dan Dr Salleh Rahmad. Aku mengambil kesempatan menghadiahkan antologi puisi Pujangga kepada yang berikut:

1) Tuan Awang Haji Jawawi bin Haji Ahmad
2) Prof Datuk Wira Dr Abdul Latiff bin Abu Bakar
3) Hajah Aminah bin Haji Momin
4) Wednesday, May 27, 2015

Persinggahan di Miri, Sarawak


Ini adalah kali pertama aku sampai ke bandaraya Miri di Sarawak, merupakan bandaraya kedua yang pernah aku lawati selepas bandaraya Kuching. Persinggahan hanya buat beberapa jam sebelum terus beredar ke Kampung Pandan di Kuala Belait, Brunei Darussalam. Bergambar di hadapan Masjid At-Taqwa, Miri.


Sebelum pulang ke Semenanjung, sempat bergambar di Lapangan Terbang Antarabangsa Miri, Sarawak. 

Friday, May 22, 2015

Inspirasi Kreatif Kampung Karyawan Malim


Majlis Makan MalamKampung Karyawan Malim bertemakan "Inspirasi Kreatif" telah diadakan pada Jumaat 22 Mei 2015 bertempat di Amanjaya Convention Centre, Hotel Casuarian@Meru, Ipoh, Perak Darul Ridzuan. 


Pengwujudan "Art Colony" yang diilhamkan oleh Kampung Karyawan Malim adalah untuk membangunkan sebuah perkampungan seni-sastera-budaya di Lembah Gunung Tempurung, Mukim Kampar. 


Para jemputan dihiburkan dengan persembahan dari To'ki dan bacaan puisi dari beberapa jemputan yang hadir pada malam itu. Lagu puisi Inspirasi Kreatif dipersembahkan oleh kumpulan Selendang Perak. 

Saturday, May 16, 2015

Befrienders Ipoh 39th Anniversary


Sejak beberapa tahun aku berehat dari khidmat sukarelawan dengan Befriender's Ipoh, banyak perkara yang berlaku dan khabarnya keanggotaan sukarelawan semakin berkurangan. Petugas yang masih berkhidmat sudah rama yang menjangkau melebih usia warga emas.

Pada Sabtu, 16 Mei 2015 Befriender's Ipoh menyambut ulangtahun penubuhan persatuan yang ke 39 tahun. Masa berlalu begitu pantas. Acara ulangtahun disambut di Palong Coffee House @ Kinta Riverfron Hotel & Suites, Ipoh bersama sukarealawan yang hadir...

Dari kiri, aku berbaju putih, Peter, Silva, Jenna, Mable, Dianne, James, Lee, Swee Cheng, Yoke, and Ginny...

Wednesday, May 13, 2015

Genjuan Haibun Contest 2012 - 2014


Terima senaskah buku berjudul "Genjuan Haibun Contest" Decorated Works 2012 - 2014 daripada Eiko Mori, Saga Daikakuji Monzen, Ukyo-ku, Kyoto, Japan.  Buku diselenggarakan oleh Nobuyuki Yuasa dan Stephen Henry Gill yang diterbitkan oleh Hailstone Haiku Circle.

Haibun penyertaan yang aku hantar tak sehebat pengkarya lain yang termuat dalam buku ini, namun pernyertaan itu dihargai dengan buku cenderamata ini yang menghimpunkan haibun-haibun yang terpilih. Disamping itu, jemputan dipanjangkan untuk pernyertaan haibun 2016. 
 
Flag Counter