Sunday, March 6, 2016

Pelancaran Antologi Sedetik.doc


Majlis pelancaran buku Indie Sedetik.doc telah berlangsung di KL Sentral Ahad, 6 Mac 2016. Pagi lagi dari Ipoh aku naiki komuter ke Kuala Lumpur, tiba tepat pada waktunya. Acaranya memang santai dan kami hanya lepak di ruang Galeri. Kebanyakan penulis dari kaum wanita nampaknya, penulis lelaki adalah lima atau enam orang.Sebuah catatan mengenai pengalaman aku berkarya dalam genre haiku menjadi cerita pilihan - "Haiku: Kaizen Jatidiri". Cerita berkisar sejak tahun 2005 hingga lahirnya sebuah antologi haiku dengan judul "Projek Haiku" yang dikendalikan di laman sosial Facebook. Penulis terlibat diagihkan sejumlah 20 naskhah buku tersebut. Kenangan bersama-sama 50 penulis Sedetik.doc di akhir majlis. Ramai yang hadir tidak berapa aku kenal. Sebuah perjalan penulisan tercatat dalam Sedtik.doc. Saturday, March 5, 2016

Mr. Seigo Kitsuki, Fukuoka. Japan

Ake terima panggilan dari seorang pemandu pelancong dari agensi pelancongan di Kuala Lumpur memberitahu aku bahawa En. Kitsuki dari Fukuoka, Jepun ingin berjumpa di Hotel Syuen jam 8.00 malam. Aku rasa terkejut juga dengan berita itu, namun aku hadirkan diri untuk berjumpa dengannya. Aku diberikan cenderahati bungkusan kek buatan Jepun. 


Dia bersama isterinya telah ke Teluk Intan menziarahi makam emak saudaranya di Tanah Perkuburan Islam Durian Sebatang. Emak saudaranya telah berkahwin dengan kerabat di Raja negeri Perak pada tahun 1920'an. 


Esoknya aku membawa mereka shopping di Tesco, Ipoh Garden. Isterinya membeli banya serbuk teh Cameronian jenama Boh, dan beberapa paket rempat Baba's untuk kegunaannya di Fukuoka, katanya. 


Beberapa rangkap haiku ditulis oleh isterinya, Etsuko Kitsuki di atas kertas nota dari Hotel Syuen...

 
Flag Counter